Kategorier
All

Kontorlokaler er afgørende for fællesskaber

Kontorlokaler er stedet, hvor arbejdspladsen mødes og skaber de resultater, som skaber succes for virksomheden. Det er her, de mange opgaver skal løses og koordineres mellem virksomhedens ansatte på mange forskellige niveauer. 

Men en stor del af kontorlokalernes funktion er også de sociale fællesskaber, som er så vigtige for virksomhedens ansatte. Så hvordan indretter man sit kontorlejemål på en måde, som fremmer fællesskaberne – og dermed også trivslen – på arbejdspladsen? Det ser vi nærmere på i dette indlæg.

Social kapital har stor betydning for virksomhedens succes

De sociale relationer mellem medarbejderne i en virksomhed er blevet et mere og mere påskønnet aspekt af virksomhedens overordnede succes. Dette beskrives ofte som ”social kapital”, som er et begreb, der benyttes om værdien af de sociale relationer, netværk og kulturen på arbejdspladsen og i samfundet generelt. 

Skabes der gode relationer i din virksomheds kontorlokaler, er det videnskabeligt bevist, at ikke kun trivslen på arbejdspladsen forbedres, men også at produktiviteten stiger. Glade medarbejdere, der trives og hænger godt sammen med deres kollegaer, er mere produktive og skaber mere værdi for virksomheden. Ikke nok med det; forskningen viser også, at virksomheder med en høj social kapital har en større kundetilfredshed. De positive effekter af et kontorlejemål, der skaber gode fællesskaber på arbejdspladsen, går altså langt ud over bedre trivsel.

Skab kontorlokaler, der understøtter fællesskabet

For en virksomhed, der gerne vil gøre mere for at investere i den sociale kapital på arbejdspladsen, er der en række ting, der kan gøres. Organisationens opbygning har ofte en betydning, f.eks. hvor hierarkisk medarbejderne er opdelt, og hvordan kommunikationen foregår. Især kommunikationen på arbejdspladsen har stor betydning for medarbejdernes trivsel og den sociale kapital.

Selve de fysiske rammer i kontorlokalerne kan dog også spille en rolle for fællesskabet på arbejdspladsen. Er arbejdsstationerne ikke opdelt optimalt i forhold til arbejdsgangen eller kommunikationskanalerne, kan det gøre det sværere for medarbejderne at skabe fællesskaber. At finde den rette balance er en svær opgave, men med løbende justeringer og målinger af medarbejdernes trivsel kan det lade sig gøre.

Styrk virksomhedens sociale kapital med kontorfællesskaber

Et koncept, som er blevet mere og mere populært i de seneste mange år, er kontorfællesskaber. Her arbejder flere virksomheder i samme bygning og deler dermed deres kontorlokaler. Det er især blevet en populær løsning for mindre erhvervsdrivende med få ansatte og for nystartede virksomheder.Kontorfællesskaber kan være en nøgle til at investere i virksomhedens sociale kapital, da det giver mulighed for selv de mindste virksomheder at få adgang til sociale fællesskaber på arbejdspladsen. Det giver desuden en mulighed for at udvide sit netværk og udnytte fordelene af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *